Mestreechse Frietsaus 35%

Weet u wat het verschil is tussen frietsaus en mayonaise? 

Na het lezen van het volgende artikel wel. Om te beginnen kijken we eerst even naar de sauzen apart voordat we de twee met elkaar vergelijken.  

Frietsaus/fritessaus  
Frietsaus (ook vaak fritessaus genoemd) is een saus die uiterlijk veel lijkt op mayonaise. Het percentage vet is 35%. In frietsaus zitten vaak zoetstoffen zoals suiker. Frietsaus wordt gebruikt voor diverse toepassingen zoals in de salades en sauzen.

Mayonaise  
Mayonaise mag alleen mayonaise heten als het minimaal 70% vet en 5% eigeel bevat. Dit is bij wet geregeld. Het mag hoger zijn maar nooit lager. U weet dus altijd dat mayonaise, mayonaise is. Mayonaise is een saus op basis van olie en eidooiers. Doe er water bij en breng het eventueel op smaak met smaakmakers zoals azijn of citroensap.  

Verschil  
Het grote verschil tussen mayonaise en frietsaus is dat u bij mayonaise precies weet wat u krijgt. Bij frietsaus is het gissen naar de ingrediënten. In principe kan iedere saus zich een frietsaus noemen. Frietsaus is daarnaast vaak een stuk zoeter. Mayonaise bevat in vergelijking met frietsaus een stuk meer calorieën.  

Variaties  
Er zijn veel diverse variaties op het gebied van mayonaise maar ook op het gebied van frietsaus. Denk bijvoorbeeld aan de streek waaruit de mayonaise komt of het product waarvan het gemaakt is: Zaanse mayonaise, Mestreeschse Mayonaise, Brander Mayonaise, Japanse (wasabi) mayonaise, Truffel mayonaise. 

Daarnaast zijn er nog sauzen die mayonaise als ingrediënt gebruiken zoals Joppiesaus. Frietsaus is er in nog veel meer (light)varianten: Halvanaise, American fritessaus, friteslijn, fritessaus halfvol, licht & romig en ga zo maar door.  
 
Voorkeur mayonaise of frietsaus
Uiteindelijk is de voorkeur voor mayonaise of frietsaus geheel persoonlijk. Wie aan een dieet doet kan het beste frietsaus nemen in verband met de mindere calorieën, maar wie het dieet echt serieus neemt laat de saus staan.  

Welke saus eet u het liefst, mayonaise of frietsaus/fritessaus?

Bron: Snacknieuws