Belgischse Mayonaise 85%

Weet u wat het verschil is tussen Mayonaise en Frietsaus ? 
Na het lezen van het volgende artikel wel. Om te beginnen kijken we eerst even naar de sauzen apart voordat we de twee met elkaar vergelijken.  

Mayonaise
Mayonaise mag alleen mayonaise heten als het minimaal 80% vet en 5% eigeel bevat. Dit is bij wet geregeld. Het mag hoger zijn maar nooit lager. U weet dus altijd dat mayonaise, mayonaise is. Mayonaise is een saus op basis van olie en eidooiers. Doe er water bij en breng het eventueel op smaak met smaakmakers zoals azijn of citroensap.  

Frietsaus/fritessaus 
Frietsaus (ook vaak fritessaus genoemd) is een saus die uiterlijk veel lijkt op mayonaise.
Het percentage vet is 35%. In frietsaus zitten vaak zoetstoffen zoals suiker. Frietsaus
wordt gebruikt voor diverse toepassingen zoals in de salades en sauzen.

Verschil
Het grote verschil tussen mayonaise en frietsaus is dat u bij mayonaise precies weet wat u krijgt. Bij frietsaus is het gissen naar de ingrediënten. In principe kan iedere saus zich een frietsaus noemen. Frietsaus is daarnaast vaak een stuk zoeter. Mayonaise bevat in vergelijking met frietsaus een stuk meer calorieën.  

Variaties  
Er zijn veel diverse variaties op het gebied van mayonaise maar ook op het gebied van
frietsaus. Denk bijvoorbeeld aan de streek waaruit de mayonaise komt of het product
waarvan het gemaakt is: Zaanse mayonaise, Mestreeschse Mayonaise, Brander Mayonaise, Japanse (wasabi) mayonaise, Truffel mayonaise. 

Daarnaast zijn er nog sauzen die mayonaise als ingrediënt gebruiken zoals Joppiesaus.
Frietsaus is er in nog veel meer (light)varianten: Halvanaise, American fritessaus, friteslijn, fritessaus halfvol, licht & romig en ga zo maar door.  
 
Voorkeur mayonaise of frietsaus
Uiteindelijk is de voorkeur voor mayonaise of frietsaus geheel persoonlijk. Wie aan een dieet doet kan het beste frietsaus nemen in verband met de mindere calorieën, maar wie het dieet echt serieus neemt laat de saus staan.

Waar komt de naam Mayonaise vandaan?
De favoriet van alle Belgen Er is iets waar alle Belgen het wél over eens zijn:
Mayonaise is onze favoriete koude saus!

Meer dan 50 % van alle verkochte koude sauzen is Mayo!
Maar van waar komt de naam mayonaise eigenlijk? 

Er doen verschillende verhalen de ronde over het ontstaan van de naam mayonaise. Het leukste is toch wel het verhaal over de vrouw uit Mahonesse, een dorp op het Spaanse eiland Menorca. Zij werd verliefd werd op Richelieu, de Franse hertog en geestelijke uit de 16e eeuw. De vrouw vertelde de Fransman geheimen uit de Menorcaanse keuken, waaronder het recept voor alïoli: een saus van olijfolie, vermengd met ei, zout en knoflook. Richelieu nam het recept mee naar zijn geboorteland, waar het in de keuken werd ontwikkeld tot een saus zonder knoflook. De saus Mahonessa werd verbasterd in sauce Mayonnaise

Bron: Snacknieuws